Vážení přátelé, do vydání českého překladu výpravné artové publikace MASTERPIECES, ve které najdete to nejlepší z metalové grafiky za rok 2018, zbývá přesně týden! Minule jsme si připomněli toto dílo jako takové a jeho obsah, v rámci dnešního refreshe se podíváme, kdo za tím vlastně stojí.

Tvůrcem MASTERPIECES je britské vydavatelství Heavy Music Artwork, které vzniklo v roce 2012 s cílem prezentovat metal coby právoplatnou součást umění a kultury obecně, především skrze jeho výtvarný aspekt, který je mnohdy, co do kvality a provedení, srovnatelný s klasickým výtvarným uměním.

Zpočátku HMA působilo primárně online, nicméně od roku 2016 se jeho portfolio rozšířilo o nakladatelskou činnost. Jako první začal vycházet stejnojmenný magazín, a to ve čtvrtletním intervalu, s tím, že každé číslo vždy reflektuje konkrétní téma či motiv, k čemuž se pak vztahují otištěné rozhovory s kapelami či ukázky výtvarné tvorby.

O rok později, u příležitosti 5ti letého výročí, vznikla u HMA první kniha, a to "Portraits", což je sbírka portrétních fotografií známých metalových hudebníků.

Dnes byste v katalogu HMA našli hned celou řadu artových knižních titulů. Konkrétně "Masterpieces" s již třemi díly, dále "Monochromes" (což je obdobné best-of metalové grafiky, ale té monochromatické), "Arte Divina" a volné pokračování "Arte Arcana" (které se zaměřují na esoteričtější díla metalových výtvarníků), a v neposlední řadě "Aesthetics of Sickness" (což je jednoduše řečeno výtvarný gore).

Takzvaně pastvu pro oči tedy HMA nabízí ledajakou a nám nezbývá než se těšit co dalšího si pro své čtenáře připraví. A pokud byste se s produkcí tohoto vydavatelství chtěli seznámit blíže, není lepší způsob než začít právě českým vydáním druhého dílu MASTERPIECES!