Vážení přátelé, vítáme vás u druhého dílu zpravodajství stran knihy „Ronnie James Dio: Životopis heavymetalové ikony“, jejíž vydání se nezadržitelně blíží. A abychom to brali postupně, v dnešním zastavení si představíme autora této publikace, amerického spisovatele Jamese Curla. Pojďme se tedy o tomto pánovi dozvědět něco víc.

James se narodil 3. prosince 1969 v kalifornském San Diegu. Vyrůstal tudíž v době, kdy hard rock a heavy metal byly ve své zlaté éře, což nakonec předznamenalo jeho další osud. Jeho spisovatelská dráha nicméně začala v úplně jiné oblasti, v té sportovní, a to konkrétně životopisy boxerů Jerseyho Joea Walcotta (vyšlo 2012) a Jacka Sharkeyho (vyšlo 2015). O rok později nicméně James, coby dlouholetý fanoušek rock 'n' rollu, už obrazně řečeno přehazuje výhybku do hudebních vod, a začíná pracovat právě na knize o heavymetalové ikoně, Ronniem Jamesi Diovi, a to hlavně proto, že ho jednoduše přestalo bavit nekonečné čekání na dlouho slibovanou oficiální verzi. Výsledek spatřil světlo světa v roce 2018, a jeho český překlad se k vám, pro připomenutí, dostane již tento měsíc.

Diova biografie samozřejmě nebyla jediným literárním výletem Jamese Curla do hudebních sfér. V květnu 2020 přišla další podobně zaměřená publikace, „Dokken: Into the Fire and other Embers of '80s Metal History“, která je nota bene vůbec první knihou věnovanou této americké glammetalové kapele.

James aktuálně žije v kalifornském Sacramentu a dle svých slov pracuje na dalších rockových a metalových knihách. Máme se tedy v budoucnu určitě na co těšit.

Tak enjoy a více zase příště!